Kućica od keksa

Pošto sam na  blogu Otkačena planeta, pisala o neobičnim idejnim rešenjima za kombinaciju, keks i mleko, evo da Vam pokažem kako možete i sami da napravite svoje “viseće” keksiće. Na site-u not Martha pronašla sam ovaj fenomenalan tutorijal za sve strpljive domaćice, koje vole da se igraju praveći keksiće.  Za recept samog keksa, snađite se sami, s obzirom da u keks iz originalnog članka ide neka melasa, a ja to na našim rafovima nisam videla. Znači –  Parola Snađi Se!

Tutorijal za pravljenje kućica

Testo koje je “odležalo” preko noći u zamrzivaču,  razvaljajte na tankoj prozirnoj foliji , na debljinu oko 3 mm, a onda preko testa stavite paterne. Ali pre svega proverite koji patern odgovara vašim šoljama, jer ako napravite keksiće sa užim vratima, pa posle svog tog truda krenete da stavite svoju kućicu na rub šolje i desi se promašaj. Jaoj.  Zato kad ste sve to proverili, tek onda rolerom (ili za kolače ili za krojače), isecite od svakog dela paterna po dva komada.

Da biste odradili lepo i precizno sve linije, možete koristiti dobro očišćen ili nov, šarafciger.

Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da pre pečenja stavite keksiće da se dobro ohlade u zamrzivaču,  nekih 15 minuta. Zagrejte rernu, tako da, kad izvadite rashlađene keksiće, možete odmah da ih stavite da se peku. Testo će se onda manje raširiti, te će sami rubovi keksa ostati skoro pa nepromenjeni.  Za samo lepljenje delova keksića, potrebnih za oblik kućice, napravite fil od:  0,5 kg šećera u prahu,  120 gr belanceta u prahu i oko 2 dcl vode. Recept za fil pogledajte OVDE .  Tu su samo duple mere u pitanju. Ostaje Vam samo još da delove lepite filom, kroviće takođe premažite, ali tanko, istim filom i pospite šećerom ili ukrasite onim što se Vama čini primamljivim.

Napravite sebi ili toplu čokoladu, zagrejte mleko ili šta već volite da pijuckate uz svoj keks. Okačite svoju slatku kućicu. Sedite u omiljeni naslonjač. Pokrijte se mekim prekrivačem. I, uživajte.

3 thoughts on “Kućica od keksa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s