Mramorni kuglof

Kuglof je tipičan slatkiš za ove zimske dane. Bilo sa ili bez čokolade, sa ili bez grožđica, posut šećerom u prahu ili preliven čokoladom, ovaj kolač meke teksture sigurno će prijati svim vašim ukućanima. Dekorativan je. Ukusan i sit. Deca mu se raduju, isto kao i odrasli. Zato ako volite ovu vrstu biskvita, izvolite meni najdraži i najlakši recept za kuglof. Recept je za 10 osoba, odnosno veći kalup.  Ako vas nema toliko slobodno pravite pola smese. Bar ja tako radim.

Potreban materijal:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 100 ml mleka
  • 100 g grožđica
  • 30 ml ruma
  • vanilin šećer
  • 450 g brašna i prašak za pecivo
  • 50 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Odvojiti belanca i žumanca. Umutiti čvrst sneg od belanaca (možete staviti samo malo soli, da bude čvršći sneg). Penasto umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i razmekšan maslac. Grožđice potopiti u rum, pa dodati smesi. Dodati odmah i mleko. Lagano umutiti u to sve i brašno promešano sa praškom za pecivo. Dodati i sneg od belanaca. To raditi laganim pokretima da smesa ostane što prozračnija. Polovinu smese sipati u drugu posudu. U jednu polovinu sipati rastopljenu čokoladu. Sve dobro sjediniti. Sad sipati smesu u podmazan i brašnom posut kalup, ali prvo malo žute smese, pa malo čokoladne smese, pa tako šarati dok se ne utroši sva smesa. Peći na 200 C oko 45 minuta. Zavisno od šporeta. Proveriti čačkalicom ako je dobro pečeno. Kad se ispeče pospite šećerom u prahu. Služite toplo, mlako ili hladno, to prepuštam vama.

Prijatno!

2 thoughts on “Mramorni kuglof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s