Kako da organizujete svoj prostor?

Organizacija je stvar stava, rešenosti da se preuzme stvar u svoje ruke.  Donošenjem te odluke, odnosno priznavanja da ste u problemu što se tiče reda u svom domu ili na radnom mestu, napravili ste prvi korak ka otklanjanju nereda. Svi smo preopterećeni obavezama, decom, kućnim poslovima, kupovina, plaćanje računa, posao, društvena dešavanja, ko još ima vremena da se temeljno pozabavi organizacijom svakog ćoška, ormarića ili ladice. U svakom slučaju, veoma bitna stvar, za osećaj mira u sopstvenoj glavi,  je red i organizacija u prostoru u kome boravite. Ovde je 10 saveta kako da savladate nered:

1.Naći mesto za svaku stvar

Svaka stvar mora imati “ulogu”, odnosno upotrebnu vrednost. I u skladu sa upotrebnom ulogom svaka stvar treba da se nalazi u prostoru u kome se ona koristi.Kuhinjske stvari u kuhinju, fen u kupatilu, posteljina u spavaćoj sobi.  Tu je i sortiranje po sličnosti uloge.  Začini, kućna hemija, lična higijena, lepkovi i selotep trake, punjači…. Ako se nešto često koristi bilo bi odlično da se stavi na lako dostupno mesto. Ukoliko se neka stvar koju biste češće da koristite stavili negde visoko, polako dolazi do smanjenja učestalosti korišćenja te iste stvari.

2.Pratite svoje akcije

Potrudite se da ne kupujete suvišne stvari. Sve što vidite na sniženju, ne znači da treba da bude i vaše. Sve treba da ima upotrebu, zar ne? Postavite sebi pitanje svaki put kad nešto želite da kupite. Da li mi je to potrebno?Ako jeste, sledi akcija da to što kupite i unesete u svoj prostor, treba nešto slično i da iznesete iz svog prostora. Bilo da poklonite, prodate ili prosto bacite. Odluka je na vama.

3. Budite detektiv za nered

S vremena na vreme bacite pogled po prostoru i probajte da uočite krizna mesta gde se nered nakuplja, a onda razmislite zašto se to dešava baš tu. Stvar je u tome da svaki nered nastaje usled nereagovanja u pravom trenutku i tada dolazi do nagomilavanja.Kad se nagomila jednom, počne da ulazi u naviku i nastavlja da bude problematično mesto. Prebacite svoje vredne ćelije ka tom delu i savladajte svoju lošu naviku (ne pranja suđa na vreme, ne odlaganja prljavog veša, bacanja smeća, peglanja…)

4.Ne kupujte kutije za odlaganje, bar ne još!

Mnogi neorganizovani ljudi misle da će im kutije pomoći da se organizuju. Greška! Potrebno je prvo da se sve stvari sortiraju, na potrebne, nepotrebne, bitne i nebitne. Svemu odrediti mesto boravka. Sve što nema upotrebnu vrednost izneti iz prostora, bilo da se baci ili pokloni. Organizacija ne znači slaganje odeće, brisanje prašine ili urednost. Organizacija je rešavanje prostora nepotrebnih stvari.

5.Duplikati zbogom

Da li su nam potrebne dve špatule za okretanje palačinki. Šest četki za kosu.  Dvadeset šolja za kafu i čaj. Najbrži način sređivanja nereda je odbacivanja svih duplih stvari. Ostaju samo one koje se koriste. Ostale lete VAN. Da ponovimo, svaki put kad kupite nešto novo, rešite se nečeg starog, naravno istog obima ili upotrebne uloge.

6.Čuvajte se nostalgije

Emotivna vezanost za predmete najviše stvara nered. Gomile nepotrebnih emotivnih veza sa predmetima koji skupljaju prašinu, zauzimaju prostor, kako u prostoru tako i u glavama.  Svaki roditelj želi da sačuva prvi crtež svoje dece, prve cipelice, pa onda i druge, i treće i tako u nedogled. Uspomene se najbolje čuvaju kroz fotografije.  Zato svoje dete slikajte dok crta, stvara, pleše i ostaće vam gomila uspomena, ali njih sve možete čuvati na diskovima i na kompjuteru. Naravno da ćete sačuvati neki posebno dobar rad vašeg deteta, pa čak ga i izložiti na vidno mesto.

7.Rešite se garderobe

Svima su ormari prepuni garderobe koja više nikome od ukućana ne paše, koju ne nameravamo više nositi, ali je čuvamo u slučaju da se moda vrati, ako smršamo, možda će moje dete hteti da nosi ovo kad odraste, šteta je da se baci…. Najbitnije je da svu garderobu sa završetkom svih godišnjih doba presortirate i sve što je malo, kratko, pohabano, ubacite u kutiju za Crveni krst ili za neki Second Hand Shop ili želite da poklonite nekom određenom, to je ne bitno. Bitno je da se rešite svega što vas opterećuje.

8.Pojednostavite stvar

Ako gubite recimo ključeve, okačite ram sa kukicama pored ulaznih vrata i tu mogu svi ukućani da ostavljaju svoje ključeve. Verujem da možete i sami da smislite svoja pojednostavljena rešenja za neki konkretni problem.

9.Napokon nabavite i te kutije

Nakon svih koraka koje ste preduzeli da se dobro organizujete, došao je red i na kutije. Svaka kutija treba da bude mala organizacija za sebe. Kutija za čišćenje cipela, za manikir, za račune, kutija za šivenje, kutija za mobilne, fotoaparate, punjače… Samo neka ne budu prevelike. Na kutiju čak možete staviti nalepnicu, na koju ćete napisati koja joj je “uloga”.

10.Držite se rasporeda

Svesni ste da neki prostori traže svakodnevnu organizaciju, kao recimo kuhinjska radna površina. Budite sistematični.

Ako se radi o kuhinji, sve stvari rasporedite po tome koliko nešto redovno koristite, po sličnosti upotrebne uloge i pratite rok trajanja namirnica. Nemojte da se ulenjite. Napravite tabelu, raspored koji ćete pratiti u početku terajući se na akciju, a kasnije će sve ići mehanički. Navika se nametne sama.

Srećno svima koji su spremni da se upuste u organizaciju sebe i svog prostora. Dajte si vremena i strpljenja, a rezultati će početi da se naziru, vrlo brzo. A od vas i deca uče, zar ne?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s