Začinsko bilje u kući

Fotografija site-a publicdomainpictures.net.

Proleće nam je pred vratima, vreme je za zelenilo da se pokaže u punom sjaju.  Svakim danom biće sve toplije, a i vi ćete sve više provoditi svoje vreme napolju.  Srećnici koji žive u kući mogu da počnu planiranje svojih leja sa povrćem, dok veliki broj ljudi nema taj luksuz, jer žive u stanu. Ipak, ako ste ljubitelj baštovanstva, možete, za svoju ljubav, napraviti svoj sopstveni zeleni kutak sa začinskim biljem. Imaćete mnogo benefita od te akcije. Pogotovo ako volite i da kuvate.

Fotografija sa site-a goodhousekeeping.com.

Kao prvo morate da pronađete adekvatno mesto za svoju “baštu”, pored dobro osvetljenog prozora.  Odaberite začinsko bilje koje biste hteli imati. Najlakše je da pogledate koje začinkso bilje najčešće koristite u svojoj kuhinji.  Od začinskog bilja imate: origano, ruzmarin, nanu, timijan, mirođiju, korijander,  bosiljak, a može i vlasac, iako spada u porodicu luka, pa čak i lavandu, jer odlično rasteruje komarce.

Fotografija sa site-a organic soul.

Potreban materijal:

  • seme začinskog bilja
  • može i već posađeno kupovno začinsko bilje
  • saksije, ili već neke odgovarajuće posude
  • zemlja
  • lopatica
  • voda za zalivanje

Postupak rada:

Kad ste odredili mesto za svoje buduće biljčice, odlučili ste se koje su biljke po vašem ukusu, vreme je da krenete u akciju sadnje. U svoje posude na samo dno stavite nešto krupnijeg kamenja radi dobre drenaže, kako ne bi ostajao višak vode u saksiji. Uspite zemlje skoro do samog vrha. Posejte semenčice svog začinskog bilja. Naravno samo par njih, kako ne bi bila gužva, kada krenu da rastu. Zatim zemljom prekrijte semenke u jednom tankom sloju.  Samo malo zalijte vodom.  Generalno ove biljke ne treba preterano zalivati. Svaki dan, ali po malo.

Fotografija sa flickr-a.

Jako brzo će vam se javiti prve biljčice i sigurno ćete uživati u njima. Naravno moraćete ih paziti, jer kao što je poznato svakoj biljci treba ljubavi i nege. Ne dozvolite da vam začinsko bilje preraste, posejali ste ga da biste ga koristili. U nekom od sledećih postova biće i recepata u koje ćete moći staviti svoje sveže biljčice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s