Torta s jagodama

Jagode se već pomaljaju na pijacama. Uskoro će da preplave sve radnje, štandove i velike tržne centre. Ako volite voćne torte koje se brzo prave, onda ste na pravom mestu. Recept je iz stare knjige “Kolači vaš ponos”. Ukusna, sočna torta koju vole deca, baš kao i odrasli.

Potrebni sastojci:

  • 4 jajeta
  • 250 -300 g šećera
  • 100 g brašna
  • 50 g gustina
  • 500 g jagoda (izdvojite nekoliko lepih za ukrašavanje)
  • 1/2 l slatke pavlake
  • malo mleka za natapanje biskvita
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 2 vanilin šećera

Postupak:

Prvo pravite biskvit. Razdvojite žumanjke od belanjaka. Belanjke ulupajte u čvrst šlag. Uz stalno mešanje dodajte 150 g šećera, 1 vanilin šećer i žumanjke. Toj smesi dodajte brašno prosijano sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve izmešajte. Testo stavite u kalup za torte, dobro podmazan i pobrašnjen. Peći na 180 do 220 C oko 25-30 min. Kada se biskvit ispeče ostaviti ga da se ohladi. Jagode dobro oprati i naseckati na listiće. Pospite ih 1 vanilin šećerom. Ohlađen biskvit presecite na pola, pospite mlekom donju polovinu biskvita. Prekrijte ga jagodama. Umutite slatku pavlakusa 50-100 g šećera. Pola stavite preko jagoda, pa poklopite gornjim delom biskvita. Drugu polovinu šlaga stavite na gornji deo torte, pa ukrasite jagodama.

Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s