Uradi sam: Renoviranje ormarića ispod lavaboa

Ormarić koji se nalazio ispod lavaboa u kupatilu, naprosto se raspao od vlage i nikako nismo pronalazili vreme da ga sredimo. Elem, cevi u kupatilu su nas naterale da moramo da menjamo odvodnu cev ispod kade i kadu. Panika i haos. Da bi se to sve odradilo, morali su majstori skinuti i lavabo. Imali smo šta i da vidimo. Ploča od iverice se toliko raširila od vode, da su šrafovi na nekim mestima nestali unutar ploče. Odluka je pala. Sad ili nikad! Počinjemo oporavak ormarića.

Ormarić pre prepravki

Truo ormarić

Potreban materijal:

 • pločaste iverice sečene po meri u istoj boji (beloj) kao i ormarić
 • kant traka izmerite koliko vam treba, pa još metar preko
 • pegla
 • bušilica i odgovarajuća burgija za drvo
 • makaze
 • skalpel
 • lenjir
 • grafitna olovka
 • čekić
 • ekser
 • šrafciger

Postupak:

Na bočne strane pločaste iverice prislonili smo kant traku, izmerili kolika dužina nam treba za sve četiri strane i isekli je da ne bude knap, nego da ima malo viška sa strane. Peglu ugrejali na srednju jačinu, naša stara pegla ima tri jačine, pa smo okrenuli na dvojku. Traku smo lepo namestili, da ne viri deo sa ivericom i peglom lagano prelazili duž trake. Dok se traka nije prilepila.

Domaćica naravno i u ovoj situaciji pegla

Kada smo iskantovali sve delove iverice, skalpelom smo odstranili viškove koji štrče. Zatim smo rastavili stari ormarić.  Sačuvali smo sve šrafove, one malo zarđale smo osvežili uljem. Takođe smo ostavili i prednji deo ormarića jer nije ni malo stradao.  Lenjirom smo premerili sve otvore gde su bili šrafovi na starom ormariću i identično nacrtali na novim ivericama. Čekićem i ekserom smo načeli deo gde treba da se buši, da ne bi burgija proklizavala preko glatkog dela iverice. Sledeće je bilo bušenje, pri čemu smo vodili računa da ne preteramo  kako nam ne bi burgija probila i na drugu stranu ploče.

Muška posla su sa bušilicom

Prebrisali smo sve drvene delove, kao i šrafove i nogare. Na kraju smo sve sastavili. Kada su majstori završili kadu, postavili su novi ormarić i stari lavabo. Vredelo je zavrnuti rukave!

Ta-da!

Advertisements

6 thoughts on “Uradi sam: Renoviranje ormarića ispod lavaboa

 1. aaaa!!! svaka cast! vidim Ljiljo da si ti opet bila majstor-ica, a posto mi isti problem imamo , verovatno cu i ja ovih dana zavrnuti rukave kao i ti… pozajmis mi busilicu? :))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s