Besplatna uputstva za pletenje

pletenjeKada idete u potragu za besplatnim uputstvima na internetu, ovde mislim na site-ove na engleskom jeziku, od vas se skoro uvek traži da se registrujete. Ne retko se desi da se i registrujete na neku stranicu, ali je ona krajnje loše organizovana ili ima loša uputstva za skidanje. Raverly, najveći i najbolji site na ovu temu, je jedan od retkih, za koje slobodno mogu da napišem, da vam neće biti žao kad se registrujete.  Evo i nekoliko mesta gde možete potražiti svoje buduće pletene projekte, a da ne ostavljate svoje podatke.

Drops Design
design_banner

Odlično organizovan site, sa pretragom kojom ćete se oduševiti. Svi radovi imaju fotografiju, pa ukoliko ste vizuelni tipovi, onda ste na pravom mestu. Počeli su sa radom 1982. godine, a sada u ponudi imaju uputstva prevedena na 14 jezika (norveški, švedski, danski, finski, estonski, engleski, nemački, holandski, francuski, španski, portugalski, češki, italijanski, poljski). Bilo bi divno da uposle nekoga sa našeg govornog područja, pa da uvrste i nas na listu.

Knit Picks
knitpicks

Još jedan dobro organizovan site, koji ima i registraciju, ali nije obavezna. Ako pronađete besplatno uputstvo koje biste hteli preuzeti, iskočiće vam novi prozor sa ponudom da ostavite svoju mail adresu ili da odmah skidate pdf. uputstvo. Većina uputstava se plaća, ali ima dobra ponuda i onih besplatnih.

Knitting pattern central
knitting_pattern_central

Dobro organizovan i još bolje održavan site, gde se ne dešavaju greške pri potrazi nekog uputstva. Ukoliko pored linka koji želite da otvorite ugledate +, to je napomena da se radi o stranici na kojoj morate da se registrujete. A ako je pored * tu se krije pdf. uputstvo.

The Daily Knitter
The-Daily-Knitter

Mesto koje ima svoje pozitivne strane, ali i ne tako dobro organizovanu pretragu radova. Taj nedostatak kompenzuju stranom za pomoć pletiljama i odličnim forumom. Unatoč nedostatku organizacije, vredi posetiti i ovu stranu.

Craftown
craftown

Svestran site, za sve kreativce, sa nešto manje organizovanom ponudom sa uputstvima, ali vredi pogledati. Na ovom mestu se nalaze uputstva korisnika site-a, neka su lošije fotografisana, ali to ne bi trebalo da bude prepreka na putu stvaranja.

Knitty
knitty

Na ovom mestu možete pronaći kvalitetna uputstva. Pretražite njihovu arhivu, koja je usput rečeno dobro organizovana. Mnoštvo dizajnera sarađuje sa ovom stranicom koja je sa radom počela 2002. godine. Definitivno ćete pronaći nešto po sopstvenom pletačkom ukusu.

KnitWiki
knitwiki

Ako ste poznavalac Wikipadia stranica, možda ćete zavoleti ovu vrstu stranice. Malo hje komplikovanije za pretraživati direktno sa početnog linka, ali zato sam linkovala direktno na vrste pletenih uputstava koje možete ovde pronaći. Ima lepih vintage uputstava. Samo treba malo “pročeprkati”.

Free Vintage Knitting
freevintageknitting

Ako ste ljubitelji vintage (starijih) uputstava, ovde imate lep izbor. Imaju dobar spisak značenja pojedinih vrsta pletenja, petlji i šema. Možete pregledati pojedinačna uputstva ili knjige.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s