Lan je večan

Naletela sam na klip o proizvodnji lana i platna od lana u Francuskoj. Prvo ga pogledajte, pa nastavite da čitate dalji tekst. Kliknite na sliku.

lanU svim našim krajevima se gajila biljka lan, na velikim površinama, baš kao i konoplja, i od toga se pravio materijal koji je oduvek tražen zbog svojih prirodnih svojstava. Sve se radilo ručno i strpljivo. Ulagano je mnogo truda i ljubavi. Vremenom se ugasila potreba za ovom predivnom biljkom. Konoplja je čak proglašena za narkotik, te je zabranjena proizvodnja ove biljke. Ovde mislim na domaću konoplju, ne na marihuanu. Zašto, to mi nije jasno? Valjda je trebalo da zavolimo akrilne i sintetičke materijale. Trebali smo pomoći razvoj i te industije.

lan2Seljaci su prestali da je gaje, ali ljubav prema toj biljci nije nikad prestala. Samo u jednom selu Srbije, tačnije selu Bukovac, se proizvodi lan na veliko, ali za potrebe proizvodnje ulja od lana. Zar su Francuzi jedini koji se razumeju u proizvodnju lana i tekstilnih proizvoda od njega? Rusija je najveći proizvođač platna od ove divne biljke. Sad zamislimo da je Srbija najveći proizvođač lana. Šta bi tad bilo? Da li bi moglo da se kaže da su 2+2=4? Možda ne želimo da se bavimo lakom računicom, jer ušlo nam u naviku da komplikujemo, kako život, tako i posao. Dozvolili smo da politika uđe i u baštu.

Setimo se da su nekada davno naše bake, same pravile ovakva platna. Možda je vreme da se sačuvaju prave vrednosti.

platno

Advertisements

3 thoughts on “Lan je večan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s