Odredite pravu cenu svojim rukotvorinama

Godinama se bavim nekim ručnim radom, od pravljenja nakita, pletenja, heklanja i sličnog i ništa mi nije teško da radim, ali gubim razum kad dođem do određivanja cene. Naše tržište ručnih radova je neuređeno i na neki način podcenjeno. Postoji mnošto prodajnih varijanti za sve ljude koji se bave rukotvorinama, ali ne postoji neki standard u ceni. Zato u svetu postoji ova formula za izračunavanje prave vrednosti nečijeg ručnog rada.

formula_ceneNaravno, ne možete da računate vreme tako što ste počeli juče, pa napravili pauzu, i završili danas. Pod materijal spadaju svi delovi koji su potrebni za vaš rad, npr. perlice, žice, udice kod nakita ili vuna, konac, dugmići kod pletenja. Tu spada i štampani materijal, kao što je vizit karta, etiketa ili pakovanje proizvoda.

 

Make your own paper gift box

Zašto ovo pišem? Mnogo puta sam bila u prilici da mi kažu da mi je nakit preskup ili da ima da se kupi jeftinije, a pošto sam tada bila nesigurna u svoju vrednost, odlučila sam da se povučem dok se ručni rad ne stavi na pravo mesto. Nadam se da će ova formula pomoći svima koji se nalaze u sličnoj situaciji kao ja nekad.

Advertisements

2 thoughts on “Odredite pravu cenu svojim rukotvorinama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s