Slatki orasi

orasiNekadašnji recepti za kolače, koje sam dobila od svekrve, lepo pisani rukom u svesci sa linijama, podsećaju me na detinjstvo i neke lepe dane. Slatki orasi su upravo iz te sveske i mada je proces pravljenja pipav, vrede svaki sekund koji je utrošen na njih. Tope se u ustima, a i vizuelno me opčinjavaju. Za njih će vam trebati one stare modlice odnosno kalupi za orase. Ja sam svoje dobila od svekrve, ali sam kupila još jedne na Kalenić pijaci.

Potrebni sastojci:

Testo:

  • 280 g brašna
  • 210 g maslaca ili margarina
  • 170 g šećera
  • 30 g mlevenih oraha ili badema

Krema:

  • 0,5 l mleka
  • 4 velike kašike oštrog brašna
  • 2-3 rebra čokolade
  • šećera po ukusu (4-5 kašika)
  • 120 g mlevenih oraha ili badema
  • 20-30 g maslaca ili margarina

Još će vam trebati:

  • vanilin šećer
  • šećer u prahu

Postupak:

Umesite testo da bude glatko. Kalupe za orahe namazati uljem i posuti brašnom. U svaki kalup staviti po kuglicu testa veličine lešnika. Od njih formirati oblik ljuske. Peći u rerni ugrijanoj na 175-180 C oko 5 minuta. Kad se ispeku ostaviti ih 2 minuta da odstoje i odozgo kašikom udariti od kalup kako bi ljuska ispala bez lomljenja. Skuhati kremu od mleka, brašna, čokolade, šećera i oraha (badema), pa u vruću kremu umešati maslac (margarin). Kremu povremeno mešati da se ne bi uhvatila korrica na vrhu. Mlakom kremom spajati po dve ljuskice orasa i uvaljati u pomešan šećer u prahu sa vanilin šećerom. Jesti sutradan, kad omekšaju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s