Pogača “a la Mama”

pogacaKad god mi je mama u blizini, zadužim je za pravljenje njene fenomenalne pogače. Pošto se dugo nismo videle, morala sam sama da umesim ovaj prelepi “kolač”, pošto je ukusan kao da ima šećera u sebi. Postali smo ovisni, baš svi u našoj maloj mafiliji. Jednostavno i brzo se pravi. Probajte!

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kašika soli
  • prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja
  • oko 3-4 dcl kisele vode

Postupak:

U posudu sipajte brašno, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Dodajte ulje, pa odmah zatim lagano sipajte kiselu vodu i mesite kašikom. Kad dobijete testo lepe teksture, onda ga umesite i rukama u kuglu. Tepsiju željenog oblika pouljite ili obložite pak papirom, pa testo rastanjite i izbockajte sa tri prsta ili viljuškom. Pecite prvo na 220 C nekih 10 minuta, pa smanjite na 150 C i pecite jos nekih 40 – 50 minuta. Zavisi od vaše rerne. Pogaču možete premazati uljem da bude sjajna. Ostavite je umotanu u krpu da se ohladi.

Mada je mi više volimo toplu.🙂 Pogača sa fotografije je pravljena od pola mere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s