Zemljana arhitektura u Srbiji

fotografija-filmArhitektica Dragana Kojičić iz Novog Sada koja je, putujući po svetu i radeći na projektima revitalizacije zemljanih kuća, otkrila svoju ljubav prema tom poslu, te shvatila da i u Srbiji postoji mnoštvo kuća napravljenih od zemlje koje trebaju “face liffting”. Baš kao i da ovaj vid gradnje zamire i da je hitno potrebno pokrenuti nešto po tom planu. Dobivši od časopisa Cosmopolitan jednu takvu kuću od zemlje, u selu Mošorinu, ona se zajedno sa svojim prijateljima uhvatila u koštac sa izazovom njenog renoviranja. U pomoć su joj pritekli i prijatelji iz Francuske. Ujedno drži radionice o zemljanoj arhitekturi, kako bi sa srpskom zajednicom proširila ovu fenomenalnu i energetski održivu ideju gradnje, koja je vekovima bila na prvom mestu u Srbiji. Za njen projekat očigledno nije dovoljna dobra volja i trud, već i novac, pa ako ste voljni da joj pomognete, ovde pogledajte kako to možete i da uradite. Nisu u pitanju neki veliki novci i verujem da će  uspeti da ga obezbedi uz našu pomoć.

05-MOsorin-zateceno-stanje

06-MOsorin-radovi

07-Mosorin-buduce-stanje

via

Advertisements

8 thoughts on “Zemljana arhitektura u Srbiji

  1. Vidiš ti to. Super izgleda. A moja pok. prababa (tamo iz tvog kraja 🙂 samo se skrene desno prema Poljima, a prema tvojima produži) je živjela u jednoj takvoj kući. Znam da se kod nas takve kuće zovu riglovane ili “nabijače”. Umrla je u 95. godini i nije htjela da se seli iako je kuća bila u fazi raspada.

    • Ideja o pokretanju ovog vida gradnje u Srbiji me je oduvala u visine. Kuće od zemlje, slame, guma, blata, gline, flaša, kamena i bilo čega što predstavlja uštedu i neki vid uklopljenosti uz prirodu, me je privlačilo. Kad sam videla da je neko to pokrenuo i da mu treba pomoć, jooooj, još da nisam ovoliko trudna koliko jesam, odmah bih se prijavila da budem volonter i povela svog sina na radnu akciju. Ovako mogu što mogu. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s